L Government Office Extension


L청사 증축 프로젝트는 정부 산하기관 청사의 별동을 짓는 프로젝트입니다. 기관의 규모가 늘어나며 부지 내 체육공간에 별개의 동으로 증축을 하기로 결정했습니다. 정부 기관의 건물임을 고려하여, 기능에 충실한 공간 구성과 주변을 정리하는 단정한 외관으로 계획하였습니다. 화강석으로 마감된 본관동과 옆 대지의 교회건물의 맥락을 반영해 노출 콘크리트와 현무암으로 마무리하였고, 캐노피와 창문 주변으로 강판을 덧대어 긴장감을 주었습니다. 


무미건조한 공공기관이 아닌, 검박하되 품위 있는 집과 그 역할을 지향합니다. 


The L Building Extension project is a project to build a separate building for the government-affiliated building. As the size of the institution grows, they decided to add a separate building in the site. Considering that it is a government building, we planned to organize space that is faithful to its functions and organize its surroundings. It was finished with exposed concrete and basalt to reflect the context of the main building and the nearby church, which were finished with granite, and added steel plates around canopy and windows to create tension.
It aims for a frugal yet decent building, not a dry public institution.


Location : Seoul, South Korea

Working date : June 2018-Currnet

Floor area : 540m²

Landscape area : 2,650.8 m²

Material : Basalt, Exposed Concrete